5 Soorten dakbedekking

Als u een huis bouwt of bijvoorbeeld een aanbouw zet zoals een garage of tuinhuis dient dit uiteraard ook voorzien te worden van een dak. Hiervoor of voor de renovatie van een dak kunt u verschillende materialen gebruiken die allemaal speciale eigenschappen hebben. Dakdekkersgids.nl heeft voor u de diverse soorten dakbedekking op een rij gezet.

Bitumen dakbedekking

Een materiaal dat veel gebruikt wordt voor daken is bitumen. Dit staat ook bekend als dakleer. Deze dakbedekking wordt al jarenlang gebruikt en is met name zeer geschikt voor platte of licht hellende daken. Dakleer gaat gemiddeld wel zo’n 25 jaar mee. Bitumen wordt gelegd op een ondergrond waarop deze met een open vlam wordt vastgemaakt. Omdat het elastisch wordt bij verhitting blijft het goed vastliggen. Een bitumen dak is tegen wisselende weersomstandigheden bestand.

EPDM

Een variant op bitumen die tegenwoordig ook veel gebruikt wordt is EPDM. Dit is een kunstmatig gemaakt soort rubber dat verlijmd wordt op een droge ondergrond. Het is veel dunner dan bitumen en lichter in gewicht en gaat in de regel wel zo’n 50 jaar mee. Het is uitermate geschikt voor platte en licht hellende daken. Het is een soort folie die al van tevoren op maat gemaakt wordt zodat ook lekken tegengegaan kan worden.

PVC

Een dak kan ook van PVC gemaakt worden. Dit heeft dezelfde eigenschappen als bitumen en gaat ook tot zo’n 25 jaar mee. Kiest u voor een wit PVC dak dan reflecteert dit beter de UV stralen en neemt het dak ook minder warmte op. Dit betekent ook dat het binnen minder warm wordt. Dit is zeker aan te raden bij een plat dak op een ruimte waar u veel tijd doorbrengt, ook in de zomer. Qua prijs valt PVC per vierkante meter iets duurder uit dan bitumen en EPDM.

Dakpannen

Zeker voor een hellend dak wordt nog vaak gekozen voor de dakpan. Dakpannen worden van verschillend materiaal gemaakt. Voordeel van dakpannen is dat ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden, kleurvast zijn en vriendelijk voor het milieu. U kunt een keuze maken uit de volgende dakpannen: kleidakpannen, betonnen dakpannen of leien dakpannen. Welke u kiest hangt af van uw eigen smaak en wat er goed bij het huis past. Ze hebben allemaal bepaalde eigenschappen waarbij de ene dakpan wat duurder is dan de andere maar veelal ook een wat langere levensduur heeft. Als u voor dakpannen kiest kijkt u het beste eerst goed rond voordat u een keuze maakt.

Groendak

Een dakbedekking die ook zeer geschikt is voor een plat dak is groendak. Dit kan ook toegepast worden op een hellend dak. Een groendak wordt beplant met mossen, struiken, bomen en grassen. Deze komen te groeien op een reeds bestaande onderlaag. Door de aanwezigheid van alle groen komt de onderlaag minder in contact met de buitenlucht en wordt deze minder snel beïnvloed door het weer. Zo kan het oorspronkelijke dak ook veel langer meegaan. Een goed onderdak voor een groendak is PVC of EPDM.

Dakbedekking en prijzen

Als u op zoek bent naar nieuwe dakbedekking is het zeker zaak dat u van tevoren kijkt wat de kosten daarvan zijn. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte en het gebruikte materiaal. Daarnaast is het ook bepalend voor de prijs of u het nieuwe dak zelf legt of dit laat leggen door een bedrijf. Houd er ook rekening mee dat er, indien er nog een oud dak op ligt, dit ook verwijderd en afgevoerd dient te worden. Als het een stof zoals asbest bevat, dient hier zelfs een speciaal bedrijf voor ingeschakeld te worden. Ook kan het zijn dat het onderdak wel gebruikt kan worden maar eerst schoongemaakt dient te worden.

Laat altijd eerst een paar offertes maken

Als u wilt weten wat u precies voor een nieuw dak betaalt is het verstandig een aantal dakdekkers met elkaar te vergelijken. Kijk wat ze aanbieden en vraag de kosten op met een offerte. Als deze u niet aanstaat bent u niet verplicht de offerte aan te nemen en kunt u ook nog altijd verder kijken. Er zijn wel gemiddelde prijzen voor dakbedekking bekend maar om precies te weten wat het gaat kosten is een offerte aanvragen raadzaam.