Subsidie en premies op isolatie

Hoewel er in het vorig decennium door de Nederlandse overheid goede subsidies en premies werden aangeboden op het plaatsen van energiebesparende middelen zoals dubbel glas, zijn deze behoorlijk aangepast ten nadele van de consument. Dat wil echter niet zeggen dat ze compleet verdwenen zijn, dus reden genoeg om gebruik te maken van deze kostenbesparende mogelijkheid. Daarnaast hebben sommige gemeenten geld opzij gezet voor bewoners om betere isolatie te bieden. Hierdoor kan een vernieuwde isolatie nog aantrekkelijker worden.

BTW, weg ermee

Tegenwoordig zijn er drie opties wat betreft subsidies. Ten eerste kunt u gebruik maken van een verlaagd btw-tarief van 6% op de arbeidskosten die de door u ingehuurde specialist in rekening brengt. De btw op de isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol, piepschuim of glas, blijft echter wel 21%. Zorg daarom dat de specialist duidelijk aangeeft welk deel van de kosten arbeidskosten zijn.

Groen lenen

Ten tweede kunt u profiteren van een zogenaamde groene of duurzame lening. Dit is een lening waar een verlaagd rentetarief geldt. Hiervoor heeft u soms een groenverklaring nodig die is goedgekeurd door de overheid. Met deze verklaring geeft u aan projecten te willen starten die duurzaam of biologisch zijn, bijvoorbeeld. Ook is het mogelijk dat banken vragen om een aankoopbewijs voor uw groene investering. Let wel op want bij iedere bank gelden andere voorwaarden. Zo is de groene lening bij sommige banken wel geldig voor isolatie, terwijl bij andere alleen zonnepanelen vergoed worden. Daarnaast geldt bij de ene bank een vaste rente en bij de ander een fluctuerende rente.

SEEW

Tot slot biedt de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning (SEEW) u de mogelijkheid om tot 20% van de kosten van uw nieuwe isolatie terug te krijgen na het plaatsen. Hiervoor moet u minimaal twee maatregelen nemen om uw energieverbruik te verminderen, zoals isolatie van daken, gevels, muren, vloeren en ramen. Als aanvulling kunt u vervolgens kiezen voor isolerende kozijnen of deuren waar u ook subsidie voor krijgt. Als laatste aanvulling biedt de overheid u een extra subsidie wanneer u uw hele huis heeft voorzien van sterk energiebesparende middelen.

Overige mogelijkheden

Verder heeft u de mogelijkheid om bij uw gemeente te vragen wat ze voor u kunnen betekenen als het gaat om subsidies of premies voor het bevorderen van de isolatie van uw huis. Verschillende gemeenten gaan hier op uiteenlopende manieren mee om. Zo bieden sommige gemeenten subsidie voor alle energiebesparende maatregelen, andere enkel voor zonnepanelen, andere hebben een eigen programma zoals Zonnig Zaanstad of Brabant Bespaart en weer andere bieden helemaal niks. Wees er wel snel bij want vaak zijn subsidies alleen beschikbaar indien er nog voldoende geld beschikbaar is of tot een bepaalde datum.

Meer weten wat de mogelijkheden zijn in uw gemeente of provincie? Neem dan eens contact op met Javo Isolatie. Landelijk netwerk van diverse isolatiebedrijven.