Rolluiken plaatsen

Er zijn verschillende redenen om uw ramen te voorzien van rolluiken. Zo kunt u kiezen voor rolluiken tegen het felle zonlicht dat vol op uw kamer gericht is, of om uw kamer in het algemeen wat donkerder te maken. Daarnaast werken rolluiken isolerend tegen zowel warme of koude lucht als geluid. Uiteraard zijn ze ook handig om uw kamer af te schermen van de buitenwereld om voor meer privacy te zorgen of als extra beveiliging tegen inbrekers. Bij verschillende redenen horen verschillende rolluiken. Normaal gesproken koopt men kunststof rolluiken, die prima zijn tegen de zon of pottenkijkers. Echter, als u het gebruikt tegen inbraak of als isolatie, dan zijn aluminium rolluiken de betere keuze. Deze rolluiken zijn sterk en zwaarder, waardoor inbrekers meer moeite hebben met het doorbreken of omhoog drukken.

Doe-het-zelf of toch maar niet?

Als u rolluiken wilt plaatsen zult u eerst de afmetingen moeten weten. Daarvoor moet u eerst beslissen of u de rolluiken wilt plaatsen op de muur voor of achter het raam, of tussen de muren in, of op de kozijnen, bijvoorbeeld. Met de exacte maten op papier kunt u bij een bouwmarkt of specialist zelf de rolluiken uitzoeken en mee naar huis nemen. Vervolgens kunt u wellicht zelf het rolluik plaatsen, hoewel dit wel veel kracht vergt. Daarom is het verstandiger, maar duurder, om het hele proces door een specialist te laten doen. Dan weet u zeker dat de maten kloppen, het rolluik uw wensen vervult en het deskundig geplaatst wordt. Het kan namelijk zo zijn dat uw rolluiken te klein of te groot zijn, of dat u ze niet goed bevestigd heeft. Als ze vervolgens breken, heeft u dan vaak geen recht op garantie. Bij het inhuren van een specialist heeft u deze garantie vaak wel. Bovendien wordt het een nog lastigere klus wanneer u de luxe van elektrische bediening wilt toepassen op de rolluiken. Hier heeft u zowel een buismotor als een schakelaar voor nodig. De kwaliteit van de motor is erg belangrijk, zeker wanneer u gekozen heeft voor aluminium rolluiken. Het ophijsen van deze zwaardere materialen kost namelijk meer energie dan de kunststof variant. Als u geen ervaring heeft met het installeren van dergelijke elektronica is het verstandiger dit over te laten aan een professional.

Prijzen vergelijken

Om de kosten te drukken kunt u het aanbod van verschillende bedrijven met elkaar vergelijken. Er zit namelijk veel verschil tussen de kwaliteit van verschillende merken. Vraag daarom meerdere offertes (bijvoorbeeld via Online-Rolluik.nl) aan om een weloverwogen beslissing te nemen waar u niet te veel voor betaalt.