CV-ketel kapot?

Een cv-ketel is voornamelijk een bron van warm water, maar kan ook een bron van ergernis zijn wanneer deze niet goed werkt. Hoewel er veel kleine problemen kunnen zijn die u zelf op kunt lossen (al dan niet met hulp van een specialist), zijn sommige problemen dermate groot en duur dat een nieuwe ketel de betere oplossing lijkt. Zo kunnen er problemen zijn met de thermostaat, bevroren leidingen, lage waterdruk, een koude radiator, of bijvoorbeeld onbekende geluiden. Als u niet precies weet wat er aan de hand is, kunt u proberen de problemen zelf op te lossen zonder gevaar te lopen en zonder een monteur te bellen. Hiervoor kunt u waarschijnlijk wel enig advies gebruiken.

Doe-het-zelf

Om een mogelijk probleem met de cv-ketel te verhelpen, kunt u eerst een aantal dingen controleren voordat u hulp inschakelt. Om te beginnen moet u controleren of de stekker van de ketel wel in het stopcontact zit. Zo niet, dan steekt u deze erin en start u de ketel opnieuw op. Ook is het controleren of de gaskraan open staat een verstandige zet. Als deze dichtgedraaid is, moet u deze opendraaien en vervolgens de ketel resetten. Tevens is het mogelijk dat u eerst de kamerthermostaat omhoog moet draaien om de ketel te laten werken. Tot slot kunt u controleren of u ergens een warme kraan open heeft staan. Deze moet u dan goed dichtdraaien zodat de cv warmte aan de radiatoren kan geven.

Moeilijke maatregelen

Als deze stappen niet hebben geholpen, wordt het ingewikkelder. Eerst kunt u in de meterkast kijken om de aardlekschakelaar en zekeringen te controleren. Als deze door bijvoorbeeld blikseminslag zijn uitgeschakeld, kunt u deze weer aan zetten en de ketel resetten. Mocht dit niet werken, is het raadzaam de druk in de cv te controleren. Deze moet tussen de 1,5 en 2,0 atmosfeer zijn. Als dit niet het geval is moet u de ketel bijvullen tot dit wel het geval is. Dit is niet gemakkelijk, dus is het misschien verstandig te informeren bij een specialist.

Storingscode

Wellicht staat er op het schermpje van de ketel een storingscode. Noteer deze zodat een monteur weet waar hij moet beginnen. Als uw ketel een waakvlam heeft die niet meer brand, steek deze dan aan. Daarnaast kunt u zelf de ketel proberen te resetten, maar als dit het probleem niet oplost zit er niets anders op dan het bellen van een specialist. Deze zal u informeren over de kosten en mogelijkheden voor een reparatie. Echter, misschien is het tijd voor een nieuwe ketel, die u tegenwoordig kunt kopen of leasen. Neem daarvoor contact op met een vakman van Cor van Meer uit Alkmaar. Zij staan u graag bij.